Beza zaman DULU & SEKARANG..

Assalamualaikum w.b.t..










Ada beza tak dulu ngan sekarang? opkoss laa..jum bace ape beza nye..yukk2! 






Budak2 yg lahir pd thn 80/90an mesti ingat mase sekola rendah dulu: -

* kat sekolah ade salesman jual buku cerita. hari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu pon camtu gak.
* kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gambar je. bile ade program Nilam, sibuk semua nak pinjam buku. .
* pakai pensel box yang bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.
* main lwn pemadam, sayang nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!
* pakai pembaris yang bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.
* cikgu pakai pembaris kuning panjang.
* bulu ayam jd ramping kerana sering dijadikan rotan.
* time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...
* main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.
* jam tgn Boy London jadi idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.
* takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...
* balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli semata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.
* Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...
* Siri kartun;DRaGON BALL, power rangers, ultraman, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg. 






p/s : credit to blogtidakbernama ..kenape x bernama? sebab dah memang nama belog nye xbernama..hehe.. 
ok bye!

4 comments:

Hawa Ahmady said...

teringat lak zaman dulu kala..:')

Cik Humaira.. said...

Yup.. zman skolah rendah :)

ieyza afieyna said...

zaman kanak2 memang indah..
bile ingat rasa kelakar pun ade.. >.<

Cik Humaira.. said...

Ha'a kan..best rasa jd budak2..tp stiap org ada zmn lain2..kdg2 zmn knak2 die mnyedihkan..